Tovar

Ktorý záhradný gril je najlepší? Pomôžeme Vám s výberom!

Grilovacia sezóna je konečne tu! Určite patríte k ľuďom, ktorí si leto okrem kúpania a horúčav predstavujú aj ako príjemné chvíle s priateľmi a rodinou strávené pri dobrom jedle z grilu. Ak si plánujete zaobstarať nový gril, pravdepodobne sa rozhodujete medzi grilom na drevené uhlie a plynovým grilom. Obe majú svoje výhody aj nevýhody. Dnes si rozoberieme ich výhody a nevýhody, a dúfame, že vám pomôžu pri rozhodovaní.

Jednoduchosť a funkčnosť – to je plynový gril

Plynový gril – tradičné grily majú v ňom silného súpera.. Plynový gril, ako už názov napovedá, využíva namiesto tradičného horľavého materiálu plynovú prípojku. O to sa stará dodávaná plynová fľaša, ktorej držiak je tiež súčasťou konštrukcie grilu.
Plynový gril je vo väčšine prípadov drahší ako gril na drevené uhlie, alebo lávové grily, ale má aj niekoľko veľkých výhod. Hlavným je, že sa oveľa ľahšie ovláda. Vďaka tomu je vhodný napríklad na rodinné akcie a večery, keď sa naozaj nechcete trápiť s rozkladaním a udržiavaním ohňa, a tak použijete pohodlnejší plynový gril.

Je však potrebné spomenúť – okrem jednoduchého používania aj to, že má oveľa širšie možnosti využitia ako gril na drevené uhlie. Vďaka regulácii plynu je možné v plynovom grile udržiavať stabilnú teplotu. Vďaka tomu je napríklad oveľa vhodnejší na prípravu zložitejších jedál, pri ktorých je potrebné mäso grilovať dlhší čas za stabilných podmienok. Mnoho ľudí ho po zakúpení používa aj ako multifunkčnú externú kuchyňu, pretože sa v ňom dá veľmi ľahko variť v bežných hrncoch.

gril

Tradičný gril na drevené uhlie

Gril na drevené uhlie je bez preháňania viac-menej najväčšou klasikou, aká kedy bola medzi grilmi vytvorená. A to, samozrejme, vysvetľuje skutočnosť, že mnohí ľudia si ho nenechajú ujsť za žiadnu cenu. Hlavnou výhodou takéhoto grilu je, že sa neuveriteľne ľahko používa a grilovanie je naozaj lacné. Cena samotného grilu je tiež nižšia ako u jeho konkurentov.

Sú však aj ľudia, ktorí majú aj pri grilovaní najradšej svoje pohodlie, a preto neradi zapaľujú oheň pred každým grilovaním. Hoci to pri grilovaní nie je najťažšia vec, pre neskúsených a začínajúcich používateľov to môže byť dosť frustrujúce.

Prečo je gril na drevené uhlie taký obľúbený? Je to predovšetkým preto, že jedlo, ktoré sa na ňom pripravuje, je absolútne delikátne a mnohí ľudia si doslova vychutnávajú typickú vôňu mäsa a surovín pripravovaných na tradičnom ohni. Či už používate tradičné drevené uhlie alebo iné palivá, zistíte, že skutočne zanecháva jedinečnú vôňu a dokonca aj mierny dozvuk v chuti suroviny. S tým súvisí aj skutočnosť, že mnohé grily na drevené uhlie majú aj možnosť údenia. A každý milovník údeného mäsa vie, že oheň nič nenahradí.

Okrem spomínaných typoch grilov na vytvorenie príjemnej atmosféry v záhrade si môžete zaobstarať aj záhradné ohnisko.